Finance

'Zorgpremie lekt weg via exotische afkicklocaties'

Nederlandse afkickklinieken met locaties in tropische oorden kosten onnodig veel. Bovendien is het voor verslaafden niet goed om ver van huis van drank of drugs af te kicken. Dat zegt verslavingsexpert Dick Trubendorffer in Metro.

Afkicken in tropische klinieken is populair. Een groot aantal Nederlandse verslavingsklinieken biedt behandeltrajecten aan in het buitenland aan. Trubendorffer vindt dat er door het commerciële verdienmodel onnodig Nederlands zorggeld weglekt. “We zouden hier veel strenger naar moeten kijken”, aldus Trubendorffer in Metro. “Deze klinieken hebben lage productiekosten, maar toucheren wel de hoofdprijs bij de zorgverzekeraar.”

Volgens Trubendorffer, zelf ex-verslaafde en directeur van de Trubendorffer verslavingskliniek in Amsterdam, is er geen enkele objectieve reden om verslavingszorg aan te bieden in buitenlandse oorden zoals Thailand of Zuid-Afrika. “Sterker nog, veel ernstig verslaafden ervaren een terugval bij thuiskomst. Logisch, want ze zitten dan niet meer in de zon met vijf therapeuten om zich heen.” Trubendorffer ziet meer heil in intensieve ambulante zorg in de eigen omgeving van de cliënt.

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil niet specifiek reageren op de vergoeding aan buitenlandse verslavingsklinieken. Wel heeft ook ZN een voorkeur voor een ambulante behandeling.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top