Tech

Instrumenten kijkoperatie niet goed schoongemaakt

De scopen die voor kijkoperaties worden gebruikt zijn vaak niet helemaal schoon. Een op de vijf medische instrumenten die in Nederlandse ziekenhuizen worden gebruikt in de slokdarm bevat nog bacteriën van een vorige ingreep.

Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam dat gepresenteerd is op de ECCMID. De NOS deed verslag het internationale congres over infectieziekten dat in Amsterdam plaatsvindt.

Om de risico’s te verkleinen, zijn de reinigingsprocedures intussen aangescherpt. De manier waarop de endoscopen zijn ontworpen, maakt reiniging lastig. Fabrikanten van de scopen zijn door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten gedwongen de apparaten op een aantal punten aan te passen. Daarvoor zijn ook al terugroepacties gestart.

Het risico op infecties is wel kleiner dan bij klassieke operaties met grote snijwonden, maar het blijft mogelijk. In het Erasmus MC, maar ook in ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Duitsland, hebben besmettingen via scopen geleid tot uitbraken van bacteriën met een hoge antibioticaresistentie, aldus de NOS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top