ACTUEEL

De Blok kritisch over verdeling geld in wijkzusterplan

Jos de Blok, bestuurder van Buurtzorg Nederland, zet vraagtekens bij de manier waarop subsidieverstrekker ZonMw het geld gaat verdelen voor de inzet van extra wijkverpleegkundigen. Dit meldt Zorgvisie. Staatssecretaris Bussemaker van VWS maakte vrijdag 6 november bekend 37 miljoen euro uit te trekken voor deze wijzigingen in de AWBZ-zorg. Wijkverpleegkundigen krijgen via het programma ‘Zichtbare Schakel’ een formele rol en in buurtgerichte zorg in de 40 aandachtswijken.

Ontbreken functieprofiel

Jos de Blok zegt tegen Zorgvisie dat de procedures voor deze subsidieverstrekking te veel gericht zijn op de bestaande situatie: op bestuurlijke afspraken die juist (bijna) de ondergang van de wijkverpleegkundige hebben veroorzaakt. Het ontbreken van een helder functieprofiel, doet het beroep van wijkverpleegkundige verwateren, vindt De Blok. Hij vreest dat mensen onder de ‘wijkverpleegkundige’ ingezet gaan worden, terwijl ze dat feitelijk niet zijn. 

'Plan lost probleem niet op'

De Blok zegt tegen Zorgvisie: “Nu kunnen GGD-medewerkers, lager opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden zich ‘wijkverpleegkundige’ noemen en subsidie krijgen van ZonMw. Hierdoor worden de problemen in de sector volgens mij niet opgelost.”

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

van der Reijden

12 november 2009

Wijkverpleegkundige in terug de in rol is de inzet van het traject dat als uitvoering van de Motie Hamer nu door ZonMw wordt uitgevoerd. Het is goed om nog eens even terug te kijken en de vraag te stellen waarom die rol in de afgelopen jaren zo teruggelopen is. Door een clientgericht financiering systeem dat alleen gebaseerd is op "uren achter de voordeur" en tegelijkertijd het invoeren van "bandbreedte"om tot een betere efficiency van die uren achter de voordeur te geraken, komt er minder ruimte voor de noodzakelijke tijd voor algemeen coordinerende taken en overleg met huisartsen.

Ook door het bevriezen van de uren AIV door VWS (advies, informatie, voorlichting) is er volgens het Zorgkantoor geen betalingstitel om dit in de structurele financiering op te nemen.In de projecten die in en met gemeente, huisartsen en zorgaanbieders door Eindhoven zijn ingediend, gaat het wis en waarachtig wel om de wijkverpleegkundige te profileren en te positioneren. De wijkverpleegkundige functie is beschreven en kent een functieprofiel. Derhalve is de door collega De Blok vrees niet gegrond.Belangrijker is om te bezien hoe deze activiteiten geborgd kunnen worden na afloop van de subsidie regeling. Ik hoop dat de NZa dan een beleidsregel klaar heeft. Dan komen we niet in de situatie terecht zoals nu met het casemanagement bij de Dementie, waarbij er met veel subsidie geld een kosten effectieve functie (Zorg Traject Begeleider) is opgetuigd en geimplementeerd in de eerste lijn, maar er geen declaratie titel is, waardoor de inzet voor 1500 clienten met dementie ter discussie komt.

essay

26 oktober 2012

When you like to get a success, you should present the perfect africa essays paper "manyessays.com". The smashing research papers seems to be a correct issue for custom essay doing, I do opine.

ancient essays paper

26 oktober 2012

If you have got no conception how to complete your biographies essay paper "essaysbank.com", you will have to use the custom writing service to learn a proper way to create homework help.

Top