ACTUEEL

Gezondheidsraad laat commerciële adviseurs links liggen

De Gezondheidsraad gaat voortaan niet meer in zee met adviseurs die commerciële belangen hebben. Hooguit worden zij wegens hun deskundigheid nog uitgenodigd voor een interview of een hoorzitting. Zo moet elke schijn van belangenverstrengeling worden voorkomen.

Dit meldt de NOS naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag over 2015. "We hebben de rol van adviseur afgeschaft, omdat die in de praktijk en in de ogen van de buitenwereld schimmig bleek te zijn", aldus de voorzitter Pim van Gool van de Gezondheidsraad tegenover de NOS.

De beleidsaanpassing is een direct gevolg van de commotie die vorig jaar ontstond rond hoogleraar Chris Meijer van het VUmc. De aanjager van het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker bleek ook zakelijke belangen te hebben in twee bedrijven die profiteren van deze nieuwe onderzoeksmethode. Meijer adviseerde de Gezondheidsraad of dat nieuwe onderzoek er moest komen, maar had geen stemrecht in de adviescommissie. Na twee gesprekken met Van Gool stapte Meijer op als lid van de Gezondheidsraad.

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top