Vastgoed

Erasmus MC en Catharina: XL-kamers voor patiënten met obesitas

Omdat het aantal dikke patiënten zo toeneemt gaat het Erasmus MC in Rotterdam in haar nieuwbouw een aantal ‘XL-kamers’ realiseren voor mensen met obesitas. De kamers krijgen extra brede deuren, bedden en stoelen. De toiletpotten zijn steviger.

Dit schrijft het AD op 27 mei. De kamers worden in 2018 in gebruik genomen. Ze zijn geschikt voor patiënten met een gewicht tot 230 kilo. Ook in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven worden XL-kamers ingericht. Enkele daarvan zijn al klaar, zoals op de afdelingen oncologie en chirurgie. Gedurende de drie jaar lange renovatie van het ziekenhuis komen er XL-kamers op alle afdelingen van het Catharina.

Brancards en bedden

Maar de meeste ziekenhuizen zijn niet berekend op extreem dikke mensen. Op de spoedeisende hulp staan vaak brancards en rolstoelen die nog geen 200 kilo kunnen dragen. De meeste ziekenhuisbedden kunnen een belasting tot 170 kilo aan. Bovendien kunnen patiënten met obesitas zich daarin slecht bewegen. De bedden in de XL-kamers worden 110 centimeter breed, in plaats van de gebruikelijke 90 centimeter.

Improviseren

Het komt te vaak voor dat er in allerijl extra stevige hulpmiddelen, zoals rolstoelen, tilliften of bedden, moeten worden gehuurd, zo constateert de Nederlandse Obesitas Vereniging. Ook verzorgingshuizen moeten vaak improviseren. Het is in Amsterdam al voorgekomen dat een obese patiënte niet kon worden opgenomen en werd teruggestuurd naar het ziekenhuis.

Het aantal mensen dat kampt met obesitas blijft stijgen. In 2015 kampte 43 procent van de Nederlanders met overgewicht, van wie 12 procent ernstig. Dat is heel veel meer dan in 1981, toen ruim 27 procent te dik was.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top