ACTUEEL

Weduwe Tromp strijdt opnieuw voor eerherstel

Opnieuw trekt de weduwe van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn ten strijde op zoek naar eerherstel voor haar man. De Raad van State (RvS) doet woensdag uitspraak in het hoger beroep dat Anneke Tromp aantekende tegen een eerder vonnis van de rechter in Noord-Holland over de manier waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2013 optrad richting haar overleden echtgenoot.

Huisarts Tromp gaf in augustus 2013 veel meer morfine dan toegestaan aan een terminaal zieke patiënt, die korte tijd later overleed. Een aanwezige co-assistente van het AMC in Amsterdam stapte hierop naar haar begeleider, die de IGZ inlichtte. De inspectie bracht de zaak vervolgens aan bij het Openbaar Ministerie (OM). Begin oktober stelde de IGZ Tromp voor zeven dagen op non-actief.

Verkeerde gronden

De huisarts tekende daartegen bezwaar aan, maar maakte korte tijd later een einde aan zijn leven. Vanwege zijn overlijden herriep de inspectie begin 2014 de beslissing, maar volgens Anneke Tromp gebeurde dat op verkeerde gronden. De IGZ had haar man nooit op non-actief mogen zetten, omdat er geen sprake was van een acuut gevaar voor de veiligheid en gezondheid van patiënten. Ook zou voorbijgegaan zijn aan de uitstekende reputatie van haar man.

Anneke Tromp noemde het optreden van de IGZ eerder "onverteerbaar". "Mijn man had een onberispelijk verleden, maar één incident was genoeg om hem weg te zetten als gevaar voor zijn patiënten." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

1 juni 2016

Zeer ernstig! Mevrouw Tromp heeft al die tijd het gelijk aan haar kant! Zeer benieuwd hoe de minister en de IGZ haar tegemoet gaan komen.

Top