ACTUEEL

45 meldingen over zwijgcontracten

Na de ophef over zwijgcontracten met gedupeerden in de zorg hebben tot dusver 45 mensen zich gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De meldingen hebben betrekking op de medisch specialistische zorg en ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven, maakte de inspectie zaterdag bekend.

De IGZ wijst erop dat dit niet betekent dat het om 45 verschillende gevallen gaat. Meerdere meldingen kunnen over de zelfde zaak gaan. De inspectie neemt met alle melders persoonlijk contact op en wil zo veel mogelijk informatie inwinnen en de contracten inzien.

De IGZ bekijkt bij alle meldingen of er ongewenste afspraken zijn gemaakt. Dat is het geval als in de contracten is opgenomen dat mensen moeten zwijgen en beloven niet naar de tuchtrechter te gaan of aangifte te doen.

Oproep

 

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) had eerder patiënten en nabestaanden opgeroepen zich te melden als ze ook zo'n zwijgcontract hebben getekend. Die oproep deed zij naar aanleiding van de dood van een 21-jarige tophockeyer in het Tergooiziekenhuis in Hilversum. Hij stierf aan een ontstoken hartzakje, zonder dat een specialist hem had gezien. Het ziekenhuis bleek een schikking te hebben getroffen met de moeder van de jongen. In ruil voor de vergoeding zou ze niet naar de tuchtrechter stappen en zou ze haar aangifte bij de politie intrekken.

Schippers wil dat zwijgcontracten worden verboden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top