ACTUEEL

Fors hogere boete farmaceut bij medicijntekort

De boete die farmaceutische bedrijven kunnen krijgen voor het verwijtbaar veroorzaken van een tekort aan medicijnen wordt bijna twintig keer zo hoog. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verhoogt de boete van 45.000 naar 820.000 euro.

Hiervoor is wel een wetswijziging nodig en die neemt tijd in beslag. Daarom heeft de bewindsvrouw de boete in de tussentijd al verhoogd naar 150.000 euro, schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer. Farmaceuten moeten er ook voor gaan zorgen dat er voldoende voorraad is en dat (dreigende) tekorten op tijd worden gemeld.

Thyrax

Eerder dit jaar ontstond er een tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax. Dat kwam omdat de productie van Oss naar Duitsland werd verplaatst. Daardoor is het medicijn dat door ruim 300.000 Nederlanders werd gebruikt, lang niet beschikbaar. Zij werden door het tekort gedwongen over te stappen naar een ander medicijn waar hun lichaam eerst aan moet wennen.

"Wij begrijpen dat de minister belang hecht aan het voorkomen van tekorten en dit met deze maatregel wil onderstrepen. Wij willen ook niet dat er een tekort aan medicijnen ontstaat'', zegt een woordvoerster van Nefarma, belangenorganisatie voor farmaceutische bedrijven. Volgens haar zijn farmaceutische bedrijven "druk bezig met allerlei maatregelen" om tekorten te voorkomen. Over de hoogte van de boetes wilde de zegsvrouw niets zeggen.(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top