ACTUEEL

Kamerleden willen dat Van Rijn falende zorgbestuurders aanpakt

Tweede Kamerleden willen af van zorgbestuurders die aan het hoofd staan van verpleeghuisinstellingen die structureel niet goed functioneren. Coalitiepartij VVD en onder meer de SP en PVV willen dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) snel orde op zaken stelt en dat de veiligheid in verpleeghuizen wordt gegarandeerd.

In het debat over de verpleeghuizen sprak Kamerlid Fleur Agema (PVV) van een carrousel van disfunctionerende zorgmanagers. Van Rijn of de inspectie zou die als het als het aan haar ligt zo snel mogelijk moeten ontslaan. Ook Renske Leijten van de SP vindt dat de staatssecretaris bestuurders die al jaren niet goed presteren weg moet sturen. Sjoerd Potters (VVD) wil dat Van Rijn belooft dat de veiligheid bij het verstrekken van medicijnen voor het einde van de zomer op orde is. Ook hij vindt dat falende bestuurders weg moeten.

Maar harde maatregelen als het wegsturen van bestuurders of zelfs sluiting van instellingen, zijn op korte termijn niet te verwachten, bleek tijdens het debat. Van Rijn liet weten dat de komende maanden, in ieder geval tot oktober, eerst wordt gekeken of de instellingen zich weten te verbeteren. Tijdens het debat zei hij dat hij niet kan ingrijpen bij verpleeghuizen, maar dat Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) of de interne raad van toezicht dat moet doen.

Harde taal

Maandag sloeg Van Rijn zelf harde taal uit. Hij liet weten dat een interventieteam "geen enkele maatregel" zou schuwen om orde op zaken te stellen bij slecht presterende verpleeghuizen. De IGZ heeft in een rapport geconcludeerd dat een behoorlijk aantal verpleeghuizen de zorg voor ouderen niet goed aankan. Er zijn onder meer zorgen over de veiligheid. Over elf van de 150 onderzochte instellingen zijn de bedenkingen zeer groot.

De Kamerleden Agema en Leijten pleitten tijdens het debat voor meer geld voor verpleeghuizen, om de zorg te verbeteren. Agema wilde meer "doekoe", zoals zij het verwoordde, voor "liefdevolle zorg". Leijten stelde een noodfonds voor waar medewerkers in verpleeghuizen een beroep op kunnen doen wanneer er te weinig personeel aan het werk is. Van Rijn wees erop dat het kabinet al meer geld heeft vrijgemaakt. (ANP/ Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

7 juli 2016

Falen bestuurders ook als ze te weinig (financiƫle) middelen weten te verwerven om goed te kunnen verplegen? Waarom werken er zi weinig mbo- en hbo- verpleegkundigen in verpleeghuizen? Waarom nauwelijks verpleegkundig specialisten. Waarom naast gekwalificeerde verzorgenden (IG) ook algemeen verzorgenden, zorgassistenten en niet-opgeleiden? Ik zou bij de kwalitatieve functiemix en betreffende bekostiging beginnen. Ook kritisch zijn naar bestuurders, OK, maar het lijkt me nu meer een rituele dans dan een effektief middel om deze wanhopige en beschamende situatie echt op te gaan lossen.

Top