ACTUEEL

VUmc leidt grote studie naar therapietrouw reumapatiënten

Het VU medisch centrum (VUmc) coördineert een groot Europees wetenschappelijk onderzoek naar de ontstekingsremmer prednisolon en de therapietrouw onder reumapatiënten die het middel veel gebruiken. Het onderzoek is GLORIA gedoopt en onlangs is de eerste patiënt geïncludeerd.

Prednisolon is één van de oudste en meest gebruikte ontstekingsremmende geneesmiddelen. Veel, voornamelijk oudere patiënten, worden met prednisolon behandeld. Meestal zijn er goede lange termijn resultaten, toch is het niet duidelijk waarom sommige patiënten vooral de voordelen van de behandeling ondervinden en anderen juist veel nadelen.

Het GLORIA-onderzoek richt zich daarom op effect, veiligheid en kosten van het toevoegen van een lage dosis prednisolon aan de standaardbehandeling van patiënten met reumatoïde artritis (RA) die 65 jaar of ouder zijn.

Therapietrouw

GLORIA kijkt ook naar therapietrouw. Een sensor in de dop van het medicijnpotje registreert wanneer de patiënt het potje opent, en dus naar alle waarschijnlijkheid het medicijn inneemt. Een deel van de patiënten krijgt daarnaast een app die wordt geïnstalleerd op een smartphone of tablet en wordt gekoppeld aan de sensor. Wanneer het medicijnpotje langer dan een dag niet is geopend, geeft de app een herinnering dat de medicatie ingenomen moet worden. GLORIA onderzoekt ook of zulke herinneringen de therapietrouw bevorderen.

Acht Europese landen, met in totaal circa 30 klinische centra doen mee aan GLORIA. Het doel is om gezamenlijk 800 patiënten te includeren. Onlangs stelde de EU via het Horizon2020 programma subsidie beschikbaar voor het onderzoek.
0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top