ACTUEEL

Zorginstelling Laurens staat onder verscherpt toezicht

De zorginstelling Stichting Laurens in Rotterdam wordt gedurende acht maanden onder verscherpt toezicht geplaatst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De inspectie maakte woensdag bekend dat er niet voldoende vertrouwen is dat Laurens binnen een redelijke termijn de geconstateerde tekortkomingen kan opheffen. Het verscherpt toezicht geldt voor de verpleeghuizen waar ouderenzorg wordt geleverd. Ook de thuiszorg van Laurens wordt extra in de gaten gehouden.

De zorginstelling met meerdere vestigingen in Rotterdam voldoet niet aan alle eisen voor goede en veilige zorg, aldus IGZ. Daardoor kunnen patiënten in gevaar komen. Verbetermaatregelen worden niet altijd uitgevoerd. Volgens de toezichthouder is in het verleden niet genoeg geleerd van incidenten en calamiteiten. Zo wordt niet voorkomen dat een ernstige gebeurtenis nogmaals plaats heeft. De toezichthouder maakt zich tevens zorgen over de personeelsbezetting in relatie tot alle taken die medewerkers moeten uitvoeren. Volgens IGZ kunnen medewerkers onvoldoende zorg en ondersteuning geven aan de klanten van de zorginstelling.

Bestuursvoorzitter

Bestuursvoorzitter Ids Thepass van zorginstelling Laurens stapte vorige week op na kritiek op zijn functioneren. Laurens werd eerder gerekend tot de elf verpleeghuizen die volgens de inspectie slecht presteren. Thepass overwoog eerder deze maand nog juridische stappen tegen IGZ wegens het publiceren van een volgens hem onjuiste lijst. Hij eiste onmiddellijke rectificatie. Dat kwam er niet van. Hij noemde het "voor Laurens als organisatie de juiste keuze dat ik met onmiddellijke ingang mijn functie neerleg".

De zorginstelling zegt zich in een reactie te herkennen in de overwegingen van de inspectie. Erkend wordt dat onvoldoende sturing aan de organisatie wordt gegeven en dat sprake is van een krappe personele bezetting. "Wij vinden dat de kwaliteit van onze zorg boven alle twijfel verheven moet zijn", aldus Laurens in een verklaring. "We starten de komende maanden een organisatiebreed traject om het verbeteren van de kwaliteit van zorg structureel te verankeren in onze werkwijze." Het uitvoeren van alle noodzakelijke verbeteringen duurt langer dan zes maanden. Daarom heeft de zorginstelling zelf gevraagd om een ondertoezichtstelling van acht maanden. (ANP/ Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

28 juli 2016

Het zou voor de transparantie ook goed zijn als de IGz naar de financiële situatie keek. Als je te weinig personeel hebt gaat de prioriteit naar de dagelijkse zorg. Niet goed, maar wel begrijpelijk. Het is dus relevant om vast te stellen of de budgetten toereikend waren en of ze vervolgens ook goed benut zijn.

RaadvoordeOuderenbescherming

28 juli 2016

'Het lijkt wel of er boven de deur van het IGZ hoofdgebouw een onzichtbaar bord hangt met de tekst:' Horen, zien en verzwijgen' '
(Citaat Rvdob)

Top