ACTUEEL

NZa: Geef prijzen geboortezorg vrij

Liberalisering van de eerstelijns verloskundige zorg en kraamzorg is per 2011 mogelijk. Minister Ab Klink van VWS kan de prijzen vrijgeven. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na een marktanalyse en overleg met betrokken partijen.

Stimulans voor kwaliteit en innovatie

Het vrijgeven van de prijzen stimuleert volgens de NZa de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de geboortezorg en innovatie. Mocht Klink de lopende trajecten als de stapsgewijze verhoging van het verloskundetarief en de implementatie van het advies van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte eerst willen afronden, dan adviseert de NZa de tarieven per 2013 vrij te geven.

Gelijktijdige liberalisering

De eerstelijns verloskundige zorg en kraamzorg moeten gelijktijdig liberaliseren, meent de NZa. Dit omdat de zorg nauw met elkaar verbonden is. De NZa is voorstander van liberalisering, maar de markt moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De NZa noemt bijvoorbeeld transparantie en de aanwezigheid van voldoende aanbieders.

Transparantie

Volgens de NZa zijn er verder prestatie-indicatoren nodig om de kwaliteit van verloskundigen (-praktijken)  beter zichtbaar te maken voor de consument. De kraamzorg moet meer inzicht bieden in de vergoedingen voor de consument.

>> Skipr 1 jaar Event <<

Skipr bestaat op 10 december 2009 precies één jaar. Deze eerste verjaardag wordt een boeiend spektakel. Het Skipr 1 jaar Event is exclusief voor beslissers in de zorg. Als u dit niet wilt missen, meldt u zich dan hier aan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top