ACTUEEL

College Den Helder schrijft minister over Gemini Ziekenhuis

Den Helder verzet zich tegen het verdwijnen van de acute en meerdaagse klinische cardiologie uit Gemini. De gemeenteraad noemde dit maandag in een extra raadsvergadering "onaanvaardbaar en onbespreekbaar". Het college van burgemeester en wethouders heeft in een brief de hulp van minister Schippers (Volksgezondheid) ingeroepen.

Een locatieprofiel uit 2014 gaat uit van een kleiner Gemini Ziekenhuis, maar met behoud van een afdeling spoedeisende hulp, Intensive Care, diagnostische faciliteiten en acute geboortezorg. De Noordwest Ziekenhuisgroep, waar het Gemini Ziekenhuis onderdeel van is, laat echter op dit moment een nieuwe analyse maken van de regionale zorgbehoefte en de rol die het ziekenhuis in Den Helder daarin moet spelen.

Concentratie van de hartzorg in het Medisch Centrum Alkmaar zou nog overwogen worden. Uit een brief van het verpleegkundig personeel van het Gemini zou echter blijken dat dit besluit al genomen is. Daarover is de afgelopen tijd veel ophef geweest.

'Niet opgelet'

De gemeenteraad in Den Helder was maandagavond zeer kritisch, niet alleen richting de raad van bestuur van de Noordwestgroep en de cardiologen die naar Alkmaar zouden willen verhuizen, maar ook naar het eigen college toe. Een aantal partijen verweet burgemeester en wethouders de afgelopen jaren niet te hebben opgelet, zo schrijft nieuwssite Den Helder Actueel.

Als verweer wees het college erop dat er contact is geweest met de Commissaris van de Koning, de Tweede Kamer en het ministerie van Volksgezondheid over het ziekenhuis. Bovendien zou het niet zo zijn dat de hele afdeling cardiologie uit Den Helder wordt weggehaald. Op de totale groep van zo’n duizend patiënten merkt een groep van 50-100 er wellicht iets van, aldus het college.

Brief aan de minister

Toch is het college er niet helemaal gerust op. Het college heeft daarom dinsdag in een brief aan minister Schippers gevraagd of ook zij zich hard wil maken om het voormalige Gemini Ziekenhuis als basisziekenhuis te laten voortbestaan. Daarnaast wordt gevraagd of Schippers zich over de huidige situatie wil uitspreken, zo meldt het Noord-Hollands Dagblad.

Aan de brief is een motie toegevoegd die afgelopen maandagavond unaniem door de gemeenteraad is aangenomen. Daarin is het college opgeroepen de Noordwest Ziekenhuisgroep duidelijk te maken dat verplaatsing onaanvaardbaar en onbespreekbaar is voor Den Helder. De raad wil ook dat er een onafhankelijk financieel onderzoek komt naar het ziekenhuis, aldus Den Helder Actueel.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top