ACTUEEL

'Vaccinatieadviseurs laten steken vallen'

De voorlichting aan reizigers over gezondheidsrisico's van tropische reizen hapert nogal eens. Dit concludeert de Consumentenbond na onderzoek bij vaccinatiecentra en huisartsen.

De Consumentenbond stuurde mysteryshoppers naar in totaal twintig artsen en vaccinatiecentra. "Bij alle consulten haperde er wel iets aan het advies", stelt de bond. Zo kwamen vaak niet alle belangrijke hygiënemaatregelen en leefstijladviezen aan bod. Soms werden onnodig vaccinaties voor hepatitis B en rabiës aanbevolen. Bij zestien van de twintig consulten werd geen informatie gegeven over bijwerkingen van de geadviseerde vaccinaties of pillen, die bij vooral malariapillen flink kunnen zijn.

Een mysteryreiziger naar  Peru en het Amazonegebied kreeg te horen dat een vaccinatie tegen hepatitis A niet nodig was, omdat hij die in 2010 al eens had gekregen. Maar hepatitis A-vaccinatie moet worden herhaald. De Consumentenbond noemt dit "een ernstige misser" van de adviseur, want het hepatitis A-virus kan een zeer besmettelijke ontsteking van de lever veroorzaken.

Antibiotica

Twee reizigers met diabetes kregen geen informatie over het meenemen van antibiotica op reis. Dit is wel noodzakelijk, want bij insulineafhankelijke diabetespatiënten kan de suikerspiegel snel ontregeld raken bij reizigersdiarree of uitdroging.

Ook bij de voorlichting over muggen lieten de reizigersadviseurs flinke steken vallen. Slechts een enkeling gaf aan dat DEET in bepaalde gebieden ook overdag gebruikt moet worden, bijvoorbeeld tegen denguemuggen en muggen die gele koorts overbrengen. In Zuid- en Midden-Amerika zijn de denguemug en gelekoortsmug op dit moment berucht vanwege het zikavirus. Daarom vroegen vier zwangere mysteryshoppers advies over een vakantie naar Suriname, inclusief het binnenland.

Alle vier de artsen stipten het onderwerp zika wel aan, al gaf één huisarts aan er "niet zo wakker van te liggen". Deze reis moet voor zwangeren sowieso worden afgeraden, omdat het niet verstandig is om een gele koortsvaccinatie te geven aan zwangeren. Bij twee consulten werd de reis niet afgeraden, volgens de Consumentenbond.

Kosten

De kosten voor vaccinaties kunnen oplopen tot honderden euro's voor een reis, als iemand bijvoorbeeld meerdere vaccinaties of malariapillen nodig heeft. Een consult varieert in prijs van 18 tot meer dan 55 euro. Twaalf van de twintig proefpersonen kregen vooraf te horen wat het consult zou kosten. Sommigen kregen een ontwijkend antwoord als ze ernaar vroegen. Slechts zes van de twintig mysteryshoppers hoorden tijdens het adviesgesprek de prijzen van de aanbevolen vaccinaties.2

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top