ACTUEEL

'Specialist ouderengeneeskunde moet beter zichtbaar zijn'

Zonder extra ondersteuning van de specialist ouderengeneeskunde blijft de seh van het ziekenhuis vollopen, raakt de huisarts overbelast en worden ouderdomsproblemen als eenzaamheid, vallen en verkeerd medicijngebruik onvoldoende voorkomen.

Dat stelt beroepsvereniging Verenso in een open brief aan het kabinet en de Tweede Kamer. Verenso vindt dan ook dat het kabinet de financiële en formele belemmeringen voor de inzet van specialisten ouderengeneeskunde moet opruimen, temeer daar het kabinet inzet op langer thuis wonen door kwetsbare ouderen.

“De expertise van de specialist ouderengeneeskunde moet zichtbaar zijn”, schrijft Verenso. “In polisvoorwaarden, als verwijsmogelijkheid bij de huisarts. De specialist ouderengeneeskunde weet als geen ander hoe je samen met de patiënt, vooruitkijkend naar het beloop van verschillende ziektes en aandoeningen, een behandelplan kan maken, rekening houdend met wat de patiënt ziet als de best haalbare kwaliteit van leven. Voorkomen van ziekenhuisopname, optimaliseren van medicatiegebruik en ondersteunen van het sociale systeem zijn daarbij belangrijk doelen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top