ACTUEEL

'Normen inspectie zijn niet in cement gegoten'

Zorginstellingen moeten niet bang zijn voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Normen zijn namelijk niet in cement gegoten. Dit zei inspecteur-generaal Ronnie van Diemen van de inspectie tijdens de recente conferentie 'De zorg van morgen. Een waardevolle zorg', van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving.

"Het zou heel mooi zijn als we de vrijheid zouden voelen om te zeggen: normen zijn belangrijk, maar je kunt het ook uitleggen als je het anders doet.” Het lijkt volgens Van Diemen alsof zorgprofessionals denken dat de normen van de IGZ in cement gegoten zijn, maar dat is niet zo. “Voel de vrijheid om vanuit professioneel verstand ook te handelen in de praktijk."

Ze raadt zorgprofessionals aan om leiderschap te tonen en niet toe te geven aan angst. Want: "Waar angst regeert, wordt niet geleerd, is mijn adagium". Volgens haar is angst trotseren zeker van belang als de zorgsector meer open wil zijn over de resultaten van de zorg. Dat is zowel voor de professionals als voor de inspectie van belang, en uiteindelijk wordt de patiënt er beter van.

---

Ronnie van Diemen vertelt over toezicht en doelmatigheid.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top