ACTUEEL

RTL moet uitzending over Alliade rectificeren

RTL Nieuws moet een uitzending over de Zorggroep Alliade rectificeren. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald in kort geding. In drie verschillende uitzendingen besteedde RTL Nieuws aandacht aan mogelijke belangenverstrengeling tussen Alliade en haar bestuurders.

In de derde uitzending, op 21 september, stelde RTL dat de bestuurders zijn opgestapt omdat ze rommelden met zorgbudgetten van kwetsbare jongeren. Die stelling is onrechtmatig, aldus de rechtbank, want er is niet genoeg grond voor en ook is er geen hoor en wederhoor toegepast.

RTL moet het nieuwsitem van zijn website halen en mag in eigen uitzendingen niet meer zeggen dat de bestuurders rommelden met zorgbudgetten.

De berichtgeving leidde tot een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. Daaruit bleek dat er wel de schijn van belangenverstrengeling was, maar dat de directeuren in kwestie geen financieel voordeel hebben gehad.

Volgens adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws is zijn programma in het vonnis voor 90 procent in het gelijk gesteld. ,,De rechter vindt dat de berichtgeving over de belangenverstrengeling en de misstanden bij zorgbedrijf Woonfoyers journalistiek door de beugel kunnen. Daar zijn we verheugd over", reageerde Klein. Woonfoyers is eigendom van een directeur en ex-directeur van Alliade. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top