Finance

Subsidie voor gezamenlijk onderzoek UMCG en Chinese ziekenhuizen

​Radioloog Matthijs Oudkerk van het UMCG krijgt een subsidie van 1.8 miljoen euro van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor een samenwerkingsproject met het ChangZheng Hospital in Shanghai (China), Shanghai General Hospital en Tianjin Medical University Cancer Institute and Hospital/Center for Medical Imaging Tianjin.

Vanuit het Chinese Ministry of Science and Technology (MOST) wordt een zelfde bedrag ter beschikking gesteld voor dit gemeenschappelijke research project. Het doel van het samenwerkingsproject is om de vroege opsporing van longkanker, COPD en hart- en vaatziekten te verbeteren. Deze drie ziektebeelden zullen naar  verwachting in 2050 de meeste sterfgevallen veroorzaken, zowel in China als in de westerse wereld.  

Het onderzoek (NELCIN-B3 genaamd) wordt in Nederland uitgevoerd met behulp van de deelnemers aan de grote LifeLines-onderzoek. In LifeLines wordt de gezondheid van ruim 165.000 deelnemers gedurende 30 jaar gevolgd. De resultaten vanuit Nederland en China worden met elkaar vergeleken.

Het onderzoek zal om te beginnen vijf jaar in beslag nemen. Oudkerk werkt in dit project samen met ShiYuan Liu, Project leader Radiology Shanghai ChangZheng Hospital, aldus het UMCG.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top