ACTUEEL

ParkinsonNet gaat naar Noorwegen

De Noorse overheid start in 2017 een pilot om ParkinsonNet toe te passen binnen het zorgstelsel. Het netwerk start in twee regio’s, Oslo en Stavanger. Daarna wordt ParkinsonNet over de rest van Noorwegen uitgerold.

Dat kondigde Bent Høie, de Noorse minister van volksgezondheid, aan tijdens de jaarlijkse nationale zorgconferentie in Oslo op 1 november. Høie tekent daarvoor een contract met ParkinsonNet en Radboudumc. Een team van Nederlandse parkinson deskundigen zal een team in Noorwegen opleiden, zodat het Noorse team het ParkinsonNet netwerk optimaal kan organiseren.

Zorgkwaliteit

Het is de tweede internationale partij die met ParkinsonNet in zee gaat. Al eerder werd het succesvol geïmplementeerd bij Kaiser Permanente in California, USA. Het zorgmodel leidt tot betere kwaliteit van zorg, minder ziektecomplicaties en lagere zorgkosten.

Netwerken

ParkinsonNet is mede door Bas Bloem ontwikkeld bij Radboudumc. Het is gebaseerd op drie principes. Patiënten en hun naasten krijgen maximale kennis en regie over het eigen zorgproces. Zorgverleners krijgen specifieke scholing en begeleiding. En zorgteams krijgen ondersteuning om efficiënt samen te werken, met elkaar en met de cliënt. De kracht van het systeem is dat het is georganiseerd in regionale en nationale – en nu dus ook internationale – netwerken. In alle Nederlandse gemeenten is een netwerk actief.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top