ACTUEEL

Half Nederland lijdt aan chronische ziekte

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking lijdt aan een chronische ziekte. Het aantal neemt toe met de leeftijd. Van de mensen ouder dan 65 jaar heeft de helft twee of meer chronische ziektes. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Chronische ziekten

Chronische gewrichtsontsteking, beroerte, hartaandoeningen en vernauwing van de bloedvaten komen het meest voor in combinatie met andere ziektes. Deze aandoeningen treffen vooral ouderen. Jongeren en mensen van middelbare leeftijd hebben vaker last van eczeem, astma of migraine.

Meer ziektes tegelijk

Chronische aandoeningen gaan vaak gepaard met andere ziektes. Van de bevolking kampt zes procent zelfs met vier of meer chronische ziektes. Bij 75-plussers heeft slechts een vijfde geen chronische ziekte.

Veel voorkomende aandoeningen

Nederlanders hebben het meest last van migraine. Eén op de acht heeft hier last van. Ook hoge bloeddruk en gewrichtsslijtage komen vaak voor. De aard van de ziektes verschilt per laag van de bevolking. Zo hebben mannen het vaakst last van hoge bloeddruk of een rugaandoening, migraine komt op de derde plaats. Van deze hoofdpijnaanvallen hebben vooral jongens en mannen tussen de 15 en 44 jaar last.

Hoge bloeddruk en migraine

Onder de 65-plussers kampt meer dan een kwart met hoge bloeddruk. Migraine staat ook bij vrouwen van middelbare leeftijd op nummer één van meest voorkomende chronische aandoeningen. Jongens en meisjes in de leeftijd tot en met veertien jaar hebben het vaakst last van astma, chronische bronchitis of cara.


Eczeem is de enige chronische ziekte die met het stijgen van de leeftijd minder vaak voorkomt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top