ACTUEEL

NS Publiekprijs voor dagboek Hendrik Groen

Hendrik Groen heeft met zijn 'Pogingen iets van het leven te maken' de NS Publieksprijs gewonnen. Groen is een pseudoniem en alleen uitgeverij Meulenhoff weet van wie. Groen is in het boek de 83-jarige verteller over het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord.

Groen schrijft onder meer : "Als ik de jackpot win, koop ik een privébejaardenhuis voor mijzelf en mijn vrienden. Er zal geen directie, portier of raad van toezicht zijn. Geen human resource manager, accountant of hoofd huishoudelijke dienst. Geen regels, geen statuten, geen reglementen. Dat alles scheelt bakken geld en een hoop gezeur. Er is wel plaats voor gezond verstand, vriendelijk personeel en een goede kok."

Hugo Borst

Het boek was genomineerd voor de prijs, maar er waren ook nogal wat 'vrije' stemmen op een niet genomineerd boek over een verwant onderwerp, namelijk op Ma van Hugo Borst. Dat gaat over de dementerende moeder van de auteur en haar verhuizing naar een tehuis.

Publiek plus een kernjury bepalen samen welk boek de NS Publieksprijs wint. De prijs bestaat onder meer uit 7500 euro. De andere genomineerden waren As in tas van Jelle Brandt Corstius (Das Mag), De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl (Querido), De verwarde cavia van Paulien Cornelisse (uitgeverij Cornelisse), Gij nu van Griet Op de Beeck (Prometheus) en Neem een geit van Claudia de Breij (Lebowski). Zij waren allemaal aanwezig bij de bekendmaking in tv-programma De Wereld Draait Door, maar Groen werd vertegenwoordigd door twee senioren die campagne voerden voor zijn boek. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top