ACTUEEL

IGZ zet kijker op ouderenmishandeling

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat haar toezicht uitbreiden naar huiselijk geweld en de mishandeling van volwassenen. De inspectie houdt al toezicht op de meldcode kindermishandeling.

"Helaas is dat nodig”, zegt Hoofdinspecteur Anja Jonkers tegen actualiteitenprogramma Zembla. "Zeker ouderen zijn regelmatig slachtoffer van mishandeling. Het komt vaker voor dan ons lief is."

Bij ouderenmishandeling gaat het onder meer om lichamelijke mishandeling, zoals slaan, knijpen of vastbinden en psychische mishandeling zoals weghouden van bezoek en post, pesten, bedreigen, afsnauwen of uitschelden, maar ook om seksueel misbruik en diefstal van geld of eigendommen. Naar schatting worden jaarlijks 200 duizend ouderen boven de 65 jaar mishandeld.

Training

De inspectie gaat het melden van de ouderenmishandeling door zorgverleners telefonisch uitvoeren. "Zo kunnen we snel veel instellingen bereiken", aldus Jonkers. "We vragen of we een medewerker aan de telefoon kunnen krijgen. Met onze vragen krijgen wij snel zicht op of medewerkers voldoende getraind zijn in het herkennen van mishandeling. We vinden vooral belangrijk dat juist de medewerkers die direct contact met de cliënt hebben hierin goed zijn getraind. We doen dit toezicht niet alleen in de V&V, maar ook bij de eerste hulp, huisartsenpraktijken, zelfstandige psychiaters en psychologen, ggz en gz instellingen en tandartsen. We vinden het als inspectie heel belangrijk dat er genoeg aandacht is voor dit onderwerp."

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top