ACTUEEL

Zorginstituut maakt Kwaliteitskader verpleeghuiszorg bekend

Het Zorginstituut Nederland heeft vrijdag het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg bekend gemaakt. Het Kwaliteitskader beschrijft wat cliënten en hun naasten mogen verwachten van verpleeghuiszorg.

Het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg vormt de wettelijke basis voor de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. "Uitgangspunt is dat kwaliteit van verpleeghuiszorg iets is voor en van de mensen in de sector. Nu het kwaliteitskader is vastgesteld is het veld aan zet, en in het bijzonder de zorgverleners en de zorgorganisaties", aldus het Zorginstuut.

De regie op deze implementatie ligt in het begin bij het Zorginstituut, de verantwoordelijkheid voor de uitvoering ligt bij de sectorpartijen. Om dit te bereiken richt het Zorginstituut een stuurgroep in die de uitvoering van de opdrachten ondersteunt en bewaakt. Deze stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de relevante sectorpartijen, inclusief cliënten en zorgkantoren.

Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gebruikt het kader bij haar toezicht. Eerder dit jaar heeft de IGZ haar eigen toezichtvisie voor verpleegzorg gepresenteerd. Die wordt nu aangepast aan het nieuwe kwaliteitskader. De planning is dat dit in maart 2017 klaar is, aldus de inspectie.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Kees Verhoeckx

16 januari 2017

Och arme sector. Heeft het Zorginstituut geraamd wat de kosten zijn van uitvoering van dit kader? In Medisch Contact van vorige week (nr 02, pag. 32) lezen we nog eens dat onze nationale zorgbureaucratie 12 miljard euro opsoupeert. Geld en capaciteit die ook naar de directe zorg zouden kunnen gaan. Maar nee dus. Gaan we er dan van leren zoals het Kader zelf zegt dat de bedoeling is? Vast niet. Het is toch voor alles een voorschrijvend en beheersmatig document geworden. Professionals worden hier al jaren niet blij van. Och arme sector. Wie heeft de grootsheid om te zeggen dat het zo niet gaat werken? Uithuilen en opnieuw beginnen zou ik zeggen. Met alle partijen samen en nu goed.

Top