Finance

VGN in geweer tegen duur gehandicaptenvervoer

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft maandag bij de Tweede Kamer aangedrongen op hogere tarieven voor gehandicaptenvervoer. Volgens VGN leiden de kosten van het vervoer tot minder zorg voor mensen met een beperking.

In Nederland hebben dagelijks circa 60 duizend mensen met een beperking vervoer nodig van en naar dagbesteding. De bezuiniging in 2013 op vervoer was fors: bijna vijftig procent, waardoor de vergoeding onder de kostprijs kwam te liggen, stelt VGN vast. Volgens de vereniging heeft de sector  in de afgelopen vier jaar veel gedaan om die bezuiniging zelf op te vangen, bijvoorbeeld door meer gehandicapten tegelijk te vervoeren en begeleiders op de bussen te schrappen, maar is er nu een grens bereikt. 

"De aankondiging van de NZa dat pas in 2019 wellicht op basis van onderzoek nieuwe tarieven worden vastgesteld, is dan ook onaanvaardbaar , zegt Bluiminck. "De gehandicaptenzorg heeft zelf alles al gedaan om de bezuinigingen het hoofd te kunnen bieden. Al te lang wordt zorggeld ingezet om het vervoer te kunnen blijven betalen. Kostendekkende vervoerstarieven kunnen deze onverantwoorde scheefgroei een halt toeroepen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top