ACTUEEL

'Versla het veelkoppige monster lastendruk'

De politiek kan zorgverzekeraars oproepen om de administratieve lasten in de zorgsector te verlagen. Zij kunnen bijvoorbeeld samen formulieren opstellen voor zorgaanbieders, stelt Edwin Brugman, directeur Kennismanagement & Netwerken bij VvAA.

"Iedere zorgverlener heeft met negen zorgverzekeraars te maken, met ook nog eens een keer ontzettend verschillende polissen", zegt Brugman in een interview afgenomen tijdens het Nationaal Zorgdebat dat recent in Carré plaatsvond. Alle tijd die zorgverleners besteden aan administratieve lasten gaat ten koste van de tijd die ze aan patiënten kunnen besteden. Volgens Brugman kunnen zorgverleners veel meer in dezelfde tijd als ze minder “lastiggevallen” worden door de bureaucratie.

Tijdens het zorgdebat zei VVD-Kamerlid Arno Rutte dat een reductie van de lastendruk niet alleen worden bereikt door de wet- en regelgeving aan te passen. Maar dat de marktpartijen het dus moeten doen, is volgens Brugman "natuurlijk niet waar". Wat hem betreft sporen politici de zorgverzekeraars aan om het "veelkoppige monster" genaamd de lastendruk te verslaan.

Momentum

"Ik denk dat er nu wel een momentum is waardoor de politiek zich niet meer kan verschuilen achter de partijen in het veld. We hebben gehoord dat ze allemaal de marktwerking terug willen dringen. Dat geeft ook ruimte voor het beperken van regels. Ik denk dat het vertrouwen terug moet in de zorg, dat ze daar aan moeten worden gehouden."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top