HRM

'Nederland moet meer tandartsen opleiden'

Om de gevolgen van de vergrijzing onder tandartsen op te vangen, roept Wolter Brands, voorzitter van brancheorganisatie KNMT, op tot het opleiden van meer tandartsen. De oplossing ligt wat hem betreft niet in het naar Nederland halen van buitenlandse tandartsen.

Per jaar gaan ongeveer driehonderd tandartsen met pensioen en er worden er in Nederland tegelijkertijd zo’n 240 opgeleid, volgens Brands. Om het verwachte tekort op te vangen, adviseert het Capaciteitsorgaan het ministerie van Volksgezondheid al sinds 2010 om meer studenten toe te laten tot de tandheelkundeopleiding. Het orgaan adviseerde in 2013 om jaarlijks 287 tandartsen op te leiden, maar dit advies is volgens Brands "om wat voor reden dan ook" niet opgevolgd.

Minister Schippers (VWS) vindt dat het tekort aan tandartsen op korte termijn kan worden ondervangen door buitenlandse tandartsen aan het werk te zetten. Brands wijst erop dat dat de tandheelkundeopleidingen in andere landen doorgaans niet zo gericht zijn op preventie zoals in Nederland wel het geval is. Bovendien: "Die buitenlandse tandartsen hebben de neiging om weer terug te keren, dus de oplossing is vrij onzeker."

---

Op 20 februari 2017 vindt Het Grote Zorgdebat plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het debat wordt georganiseerd door 25 branche- en belangenorganisaties uit de zorg. Skipr is mediapartner en doet voorafgaand, tijdens en na afloop verslag van alles wat er rond het debat plaatsvindt. U kunt zich hier inschrijven om het debat bij te wonen. Alle content die Skipr publiceert rond het debat vindt u hier >>>

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top