ACTUEEL

Valincidenten bij ouderen vaak door slaapmiddel

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een rechtstreeks verband ontdekt tussen valincidenten bij ouderen en het gebruik van slaappillen. Duizenden valpartijen en botbreuken zijn te voorkomen als artsen minder of geen benzodiazepines voorschrijven.

Dat meldt het AD op 17 februari. De onderzoekers vergelijken de werking van slaapmiddelen met die van alcohol. Ze maken ouderen suf, wankel op de benen en ze rusten er niet van uit. Daardoor kunnen ze sneller hun evenwicht verliezen met valincidenten - steeds vaker met dodelijke afloop - tot gevolg. Bovendien hebben de pillen al na twee weken een verslavende werking.

Voorschrijven

Jaarlijks worden 7000 ouderen opgenomen na een valpartij. Bij het overgrote deel komt dat door slaapmiddelen. Onderzoeker en hoogleraar medicatieveiligheid Patricia van den Bemt van het Erasmus MC raadt huisartsen en verpleeghuisartsen aan minder vaak slaapmiddelen voor te schrijven aan ouderen. Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) herkent de bevindingen. Toch willen de huisartsen niet stoppen met het voorschrijven van benzodiazepines, omdat ze bewezen werken bij mensen met bijvoorbeeld kortdurende slaapproblemen.

Basispakket

Het Trimbosinstituut waarschuwt al langer voor gebruik van slaapmiddelen. En sinds 2009 zitten benzodiazepines niet meer in het basispakket. Maar nog steeds slikken 1,7 miljoen mensen in Nederland ze, waaronder 580 duizend ouderen (65+).

1 Reacties

om een reactie achter te laten

JW van Druenen

20 februari 2017

Los gezien van slaapmiddelen zijn er nog een aantal medicijnen die ook neurologische klachten kunnen veroorzaken en tot dezelfde problemen kunnen leiden.

Top