ACTUEEL

Groot onderzoek naar problemen ouderenzorg

Zeventien zorgorganisaties beginnen zaterdag met een groot landelijk onderzoek naar problemen in de ouderenzorg. Het doel is om de problemen van kwetsbare ouderen die nog thuis wonen in kaart te brengen, zodat geld op de juiste plaats kan worden ingezet.

Het gezamenlijke onderzoek wordt uitgevoerd door onder meer Patiëntenfederatie Nederland, de Landelijke Huisartsenvereniging, Alzheimer Nederland, de vereniging van Nederlandse ziekenhuizen en mantelzorgvereniging Mezzo.

"De ouderenzorg in Nederland is zo complex geworden, dat de problemen nauwelijks kunnen worden opgelost en door vergrijzing verder toenemen. Ouderen die langer thuis wonen, redden het vaak niet alleen. Wij willen weten waar ouderen, dokters en verpleegkundigen in hun dagelijkse werkelijkheid tegenaan lopen", zegt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie. "Waar zitten capaciteitsproblemen? Waarom gaan mensen van het kastje naar de muur? Wat zit daar achter?"

Ten onrechte op de spoedeisende hulp

Veldman geeft het voorbeeld van een alleenstaande oudere die het na een operatie thuis niet redt. Dit soort mensen belanden vaak ten onrechte op de spoedeisende hulp. Huisartsen zitten vaak uren te bellen omdat er niets geregeld is voor deze patiënten.

De uitkomsten van het onderzoek worden eind van de maand verwacht. Patiëntenfederatie Nederland voorziet dat er honderdduizenden ouderen, patiënten en zorgmedewerkers mee zullen doen. Nederland telt vier miljoen mensen van 65 en ouder, waarvan zo'n 70 procent een of meer chronische ziektes heeft. Inmiddels zijn er 715 duizend mensen van 80 jaar en ouder. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

R. Bakker

15 maart 2017

Dit gaat natuurlijk totaal niet helpen. Het is de typische reactie uit de zorg over de zorg. Het houdt velen aan het werk en is weer voer voor consultants. Uiteindelijk gaat er daardoor nog minder geld naar de handen aan de bedden. Deze aanpak is niet de oplossing maar het probleem. De huidige bestuurders in de zorg zijn niet in staat de bekende problemen aan te pakken. Daarom gaan ze het groter maken in plaats van oplossen. Het probleem in de zorg is niet het gebrek aan grootschalige onderzoeken maar aan kleinschalige oplossingen. Wanneer alle toezichthouders en bestuurders in de zorg nu eindelijk eens gingen doen waarvoor ze zijn aangenomen dan is het probleem in de zorg ineens opgelost. Dan hadden we ook minder riante ontslagvergoedingen, minder Pavlov naar consultants en meer tevreden gebruikers van de zorg. Het is tijd voor een Brede Maatschappelijke Discussie over de Zorg liefst parallel aan een Parlementaire Enquête naar het functioneren van Bestuur en Toezicht in de Zorg.

Top