ACTUEEL

Tekort schildkliermedicijn Thyrax duurt langer

Het tekort aan schildkliermedicijn Thyrax Duotab is pas over een half jaar opgelost. Farmaceut Aspen werkt aan een vervanging, in samenspraak met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dat blijkt moeilijker dan verwacht.

Aspen kan de bevoorrading pas weer hervatten als het CBG bevestigt dat het product stabiel is.Het tekort staat op de website van KNMP-Farmaco genoteerd tot het 3e kwartaal van 2017.

Verhuizing

Thyrax is verreweg het meest gebruikte middel voor schildklierpatiënten in Nederland. De voorraadtekorten ontstonden begin 2016. Ze zijn het gevolg van de verhuizing van de productie naar Aspen’s locatie in Duitsland.

Tijdrovend

De eerste Duitse proefpartijen lieten dezelfde kwaliteit zien als van het oorspronkelijke, in Nederland gefabriceerde, product. Maar na bewaring bleek het toch minder stabiel. Aspen denkt het probleem te kunnen oplossen. Maar de eisen aan het schildkliermedicijn zijn hoog en tijdrovend: de partijen moeten onder verschillende omstandigheden een half jaar lang opgeslagen en geanalyseerd worden. Pas dan is er zekerheid.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top