ACTUEEL

Nieuw platform voor onderzoek naar antibiotica gelanceerd

Om onderzoek naar antibiotica te stimuleren is dinsdag het Netherlands Antibiotic Development Platform (NADP) gelanceerd. Het NADP wil de ontwikkeling van meer nieuwe antibiotica en alternatieve therapieën voor infectieziekten aanjagen.

NADP is een gezamenlijk initiatief van vier organisaties, te weten CARES, CeSAM, Immuno Valley en NCOH. De financiering vindt plaats vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het ministerie is in februari al een campagne gestart om de toenemende antiobioticaresistentie tegen te gaan. De campagne is vooral gericht op zorgprofessionals. Zij spelen een belangrijke rol in het voorkomen van infecties en resistentie, onder meer door het zorgvuldig naleven van hygiëneregels, het hebben van speciale Antibioticateams in ziekenhuizen die nadrukkelijk kijken of een behandeling met antibiotica de juiste is en bij betere samenwerking tussen ziekenhuizen, verpleeghuizen en lokale gezondheidsdiensten in de regio.

Ook de wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde onlangs ook dat er vaart moet worden gezet achter de ontwikkeling van nieuwe antibiotica om bacteriën te bestrijden die resistent zijn geworden voor veel geneesmiddelen. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Eenvoudig te genezen ziektes kunnen daardoor weer levensbedreigend worden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top