ACTUEEL

'Zorg werkt volgens verouderde uitgangspunten'

'Zorg werkt volgens verouderde uitgangspunten'

Het klassieke ziektemodel gaat op de schop; minder 'systemen' en meer netwerkzorg. "Wij gaan naar een nieuw soort gezondheidszorg: de zorg die past bij jou als persoon. Ondersteund door technologie waarmee het mogelijk is alle kennis thuis te krijgen en waar je verbinding kunt hebben met iedereen op de wereld."

Dit zegt Piet-Hein Buiting, bestuursvoorzitter van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, in het juninummer van Skipr magazine tegen interviewer Willem Wansink. "We praten ons vaak ziek,” stelt hij resoluut. “Straks draait alles om netwerkzorg. Om thuis, de hotspot van gezondheid. Het gaat niet om ziekte. Maar om wat je wel kunt." Buiting wil dat ziekenhuizen nu al minder grip organiseren. "Hoe méér grip, des te meer systeem, hoe vaker mensen volgens ‘de regels’ een vinkje zetten, hoe groter het gebouw en hoe meer je uitgeeft zonder dat het netto resultaat toeneemt."

Hij wijst erop dat het begrip ziekte nog altijd samenhangt met reparatie. "Reparatie betekent behandelen. Daardoor ligt de nadruk bij ziekenhuizen op de  behandelmogelijkheden. Terwijl het voor de mens die iets mankeert vooral gaat om wat het voor hem betekent. Hoe past het in iemands dagelijks leven en heeft hij er hinder van?"

Zinloos

Buiting constateert verder dat de meeste mensen in een ziekenhuis niet doodziek zijn. "Ze laten iets kleins onderzoeken of weghalen en gaan weer door. Verder zijn ze gezond. Waarom is het ziekenhuis dan nodig? Als iemand moet komen om te horen wat hij al weet, is dat zinloos. Het is pas zinvol als die persoon één op één van de dokter moet horen wat er mis is."

Gezondheid

"In de zorg werken we volgens verouderde uitgangspunten," benadrukt Buiting. Daarom wordt de focus in het Jeroen Bosch Ziekenhuis verlegd van altijd maar praten over ziekte naar praten over gezondheid. "Met zijn allen proberen we er voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen zo lang mogelijk gezond kunnen blijven leven."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top