ACTUEEL

Problemen jeugdzorg storten Venlo in politieke crisis

Vanwege een onverwacht groot tekort op de zorgbegroting zijn in Venlo op 23 mei twee wethouders, Vera Tax (PvdA, Welzijn) en Wim van den Beucken (VVD, financiën) afgetreden. opgestapt. Er was een tekort voorzien van 4,3 miljoen euro, maar dat bleek veel groter: 12 miljoen euro.

Na het vertrek van de twee wethouders stapte de hele PvdA-fractie uit de coalitie. Het college van burgemeester en wethouders bestaat nu nog uit CDA, VVD en VenLokaal. De partijen hebben nog een zeer kleine meerderheid in de raad.

Niet in beeld

Het onverwacht grote tekort op de begroting heeft meerdere oorzaken, aldus Ineke Hendrickz van de GroenLinks-fractie uit Venlo op NOS Radio 1 Journaal. "De voornaamste oorzaak is dat er 800 cliënten die wel zorg kregen, niet bij de gemeente in beeld waren." Dat er zoveel mensen zonder medeweten van de gemeente zorg kregen, kwam onder meer doordat de meldsystemen niet goed werkten en ook doordat er fiks bezuinigd is op de ambtelijke organisatie. Als gevolg daarvan was de communicatie met Jeugdzorg gebrekkig.

Verantwoordelijkheid

"De zorg is naar de gemeenten overgedragen met veel minder geld dan waarmee alles eerst werd gedaan", zei ze. Volgens haar is de transformatie van het rijk naar de gemeente in Venlo onvoldoende van de grond gekomen. Ze verwijt het college de problemen omdat steeds werd gezegd dat alles zou worden opgelost. Maar ze kijkt niet alleen het gemeentelijk bestuur aan op de geldtekorten. Ook Den Haag moet meer verantwoordelijkheid nemen, vindt ze.

Volgens de NOS is de situatie in Venlo geen uitzondering. 61 Procent van de gemeenten zegt niet uit te komen met het geld. Zes procent zegt wel alles te kunnen betalen. Door het recht op zorg zijn de uitgaven moeilijk te beheersen, zeker als er binnen gemeenten kinderen zijn met een grote zorgvraag.  Daarbij light het verwijsrecht bij de huisarts. Dit betekent dat gemeenten nietaltiijd kunnen bepalen waar de kinderen geholpen worden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top