ACTUEEL

Zorg kan makkelijker personeel aantrekken

De zorgsector heeft vorig jaar weer makkelijker personeel kunnen aantrekken. Toch zien steeds meer werkgevers in de zorg het aantrekken van nieuwe werknemers als een probleem. De komende jaren moeten ze hun best blijven doen om personeel naar ziekenhuizen en verpleeghuizen te halen.

Stijging werkgelegenheid

Dat hebben minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. In de eerste helft van 2009 is de werkgelegenheid in de zorg met twee procent gestegen. Halverwege het jaar was het aantal openstaande vacatures met een kwart afgenomen in vergelijking tot een jaar eerder. Na een jarenlange stijging is ook de tijd dat een vacature niet werd vervuld, gedaald met vijftien procent.

Meer leerlingen

Het aantal leerlingen dat in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs een zorgopleiding volgt, is dit schooljaar met zevenduizend gestegen. “Dit zijn duidelijke signalen van een meer ontspannen arbeidsmarkt in de zorg en een grotere aantrekkingskracht van de zorgsector,” stellen de bewindslieden vast.

Werving als obstakel

Toch ervaren zorginstellingen de werving van nieuw personeel nog steeds als het grootste obstakel op de arbeidsmarkt, blijkt uit een enquête onder werkgevers. Bijna tweederde van de zorginstelling maakt zich hierover zorgen.

Vergrijzing

Al eerder is berekend dat door de groeiende vraag naar zorg en vergrijzing van het zorgpersoneel in 2025 bijna een half miljoen meer werknemers nodig zijn. Door onder meer de inzet van meer technologie en efficiënter werken, moet de behoefte aan personeel minder groot worden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top