Finance

Parnassia en Antes mogen onder voorwaarden fuseren

De ggz-organisaties Parnassia Groep en Antes uit Rotterdam mogen samengaan, maar pas nadat er klinieken, behandelcentra en patiënten zijn overgedragen aan GGZ Delfland. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vreest dat de twee samen anders bijna een monopolie zouden hebben op de ggz in de regio Rotterdam-Rijnmond. De ACM wil dat er voor patiënten en zorgverzekeraars ook wat te kiezen blijft.

GGZ Delfland gaat één kliniek in Berkel-Rodenrijs, twee klinieken in Rotterdam en een behandelcentrum in Spijkenisse overnemen, zo maakt de ACM bekend. Buiten deze klinieken om neemt GGZ Delfland nog patiënten over. Ook gaat GGZ Delfland patiënten behandelen die door de rechter zijn veroordeeld. Er komt een onafhankelijke deskundige die toeziet of deze overgang goed verloopt en op basis van vrijwilligheid plaatsvindt.

Daarnaast moet Parnassia Groep/Antes de afspraken uit het Bestuurlijk akkoord geestelijke gezondheidszorg nakomen. Dat betekent dat zij de komende twee jaar nog moet krimpen met een fors aantal 'bedden'.

ACM

De ACM laat weten zaak uitgebreid onderzoek te hebben gedaan. Er is met veel partijen in Rotterdam en omstreken gesproken: huisartsen, zorgverzekeraars, de gemeente Rotterdam, het ministerie van Justitie en andere ggz-instellingen hebben een oordeel gegeven over het samengaan van Parnassia Groep en Antes.

Zorgverzekeraars staan grotendeels achter het samengaan en de voorwaarden die de ACM heeft gesteld. Zij krijgen in de onderhandelingen met Parnassia Groep/Antes over de prijs en kwaliteit van de zorg een belangrijk alternatief in de regio, namelijk een groter GGZ Delfland, aldus de ACM.

Parnassia en Antes stellen dat de bundeling van kennis, expertise en bedrijfsvoering zullen leiden tot betere zorg en vooral ook het behoud van zorg in tijden van krimpende budgetten. 

Nederlandse Zorgautoriteit

De Nederlandse Zorgautoriteit gaf al eerder toestemming voor de fusie. Antes en Parnassia Groep verwachten dat de juridische fusie zal plaatsvinden in september 2017, als de overeengekomen zorgactiviteiten aan GGZ Delfland zijn overgedragen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top