Finance

Elisabeth-TweeSteden haalt 43 miljoen op bij investeringsbank

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft een lening van 43 miljoen euro gekregen van de Europese Investeringsbank (EIB). Dat maakte het ziekenhuis dinsdag bekend.

Het ETZ zet het geld in voor modernisering van de ziekenhuislocaties in Tilburg en Waalwijk en de invoering van een nieuw elektronisch patiëntdossier (EPD). Ook gaat het ziekenhuis de financiering gebruiken voor de bundeling van zorg, waaronder de concentratie van geboortezorg in een nieuw moeder- en kindcentrum op locatie ETZ Elisabeth.

De investeringen maken het mogelijk om efficiënter te werken, verwacht het ETZ. "De ingebruikname van het EPD op alle ziekenhuislocaties zorgt ervoor dat informatie beter en eenvoudiger toegankelijk wordt voor de zorgverleners, met een efficiëntere workflow tot gevolg. Daarnaast gaan de vestigingen van het ETZ na de verbouwing ook beter presteren op het gebied van energie-efficiëntie."

Krediet

Volgens Bart Berden, voorzitter raad van bestuur ETZ, kan het ziekenhuis dankzij het krediet meer geld vrijmaken voor de patiëntenzorg. "Voor veel ziekenhuizen is het door de hoge risico’s en de lage rendementen in toenemende mate lastig vreemd vermogen aan te trekken. Daarom hebben we creatief nagedacht en onze kredietwaardigheid vorig jaar door kredietbeoordelaar Fitch Ratings laten toetsen."

Met de positieve beoordeling van Fitch hoopte het ETZ nieuwe financiering aan te kunnen trekken tegen gunstige voorwaarden. Met succes, zo blijkt. "De toegekende A-rating zorgt nu voor lagere kapitaallasten", aldus Berden.

Europese Unie

De EIB is de kredietinstelling voor langlopende leningen van de Europese Unie, en is direct eigendom van haar lidstaten. Het maakt langetermijnfinanciering beschikbaar voor investeringen die bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van de Europese Unie. Het afgelopen jaar maakte de EIB een recordbedrag van 2,56 miljard euro beschikbaar voor projecten in Nederland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top