ACTUEEL

OLVG geeft huisartsen toegang tot radiologiebeelden

Het OLVG in Amsterdam geeft huisartsen voortaan direct toegang tot de radiologiebeelden van hun patiënt. Naar eigen zeggen is het OLVG het eerste ziekenhuis in Nederland dat dit doet.

Huisartsen hebben via het Huisartsenportaal OLVG voortaan direct toegang tot de radiologiebeelden van hun patiënt. Met één druk op de knop kunnen zij, naast het reguliere radiologieverslag, de röntgenfoto, echo of MRI bekijken. De informatieoverdracht van ziekenhuis naar huisarts is daardoor volgens het OLVG minder foutgevoelig, en de huisarts hoeft geen dubbele onderzoeken aan te vragen.

Het OLVG denkt met het delen van de informatie de samenwerking in de keten te verbeteren. "We willen onze dienstverlening aan en samenwerking met huisartsen continue verbeteren", zegt Felix Kreier, kinderarts en Chief Medical Information Officer van OLVG. "De overdracht van de patiënt van ziekenhuis naar huisarts - en andersom - verloopt soms nog ouderwets. Met deze nieuwe beeldfunctionaliteit binnen ons portaal is het voor huisartsen gemakkelijker om de behandeling in ons ziekenhuis zelf actief te volgen."

Techniek

Waarom het OLVG niet eerder de radiologiebeelden deelde met huisartsen heeft volgens Kreier twee oorzaken. Ten eerste denken zorgverleners vaak in zuilen. "We zijn zo bezig met ons werk, namelijk patiënten helpen, dat we niet gauw denken aan het delen van informatie met andere zorgverleners." De tweede oorzaak is dat de techniek er nog niet was. Het OLVG heeft de techniek ontwikkeld, met een beetje hulp van epd-leverancier Epic, waarin onder meer de toestemming van patiënten geregeld wordt.

"Huisartsen hebben de beelden binnen één muisklik binnen en kunnen deze vervolgens samen met hun patiënt bekijken en bespreken", aldus Kreier. "Ze ervaren dit als prettige ondersteuning van het consult én als verbetering van de patiëntvoorlichting." Een ander voorbeeld van ketensamenwerking is het feit dat de dermatologen van het OLVG op afstand kunnen meekijken met huisartsen op het spreekuur hebben, om te kunnen beoordelen wat voor huidafwijking een patiënt heeft.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top