Finance

Patiëntenfederatie wil dat zorgverzekeraars eigen risico negeren

Patiëntenfederatie Nederland roept zorgverzekeraars op niet te wachten op een nieuw kabinet en zelf het eigen risico in de zorgverzekering met ingang van 2018 te verlagen naar 175 euro. Dat schrijft de Volkskrant bij monde van directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland.

Het verplichte eigen risico staat nu op 385 euro per volwassene. Veel partijen hadden verlaging of afschaffing in hun verkiezingsprogramma staan. De Patiëntenfederatie, koepel van ruim 160 patiëntenorganisaties, vreest dat hier, door de trage formatieonderhandelingen, in ieder geval voor 2018 niets van terecht zal komen.

Daarom doet de koepel nu een beroep op de zorgverzekeraars. In ruil voor verlaging van het eigen risico zouden zij de premie voor de verzekering kunnen verhogen. Een onrealistisch plan, reageert Zorgverzekeraars Nederland in de krant, het verplicht eigen risico is nou eenmaal wettelijk vastgelegd. 

Kartelvorming

Volgens zorgeconoom Marcel Canoy van de Autoriteit Consument & Markt zou er zelfs sprake zijn van kartelvorming als zorgverzekeraars dit met elkaar zouden afspreken. Hij wijst er ook op dat gemeenten regelingen hebben om zorgkosten voor minima te beperken, aldus de Volkskrant.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top