Finance

'Utrecht ziet toename meldingen pgb-fraude'

De gemeente Utrecht ontvangt steeds meer meldingen van mogelijke fraude met het persoonsgebonden budget (pgb). Tussen december 2015 en april 2017 kwamen bij de gemeente 113 meldingen en signalen binnen, daar waar op zo’n 35 meldingen was gerekend. Ook is sprake van een stijging van het aantal meldingen of signalen dat per maand binnenkomt.

Dit meldt lokale nieuwssite Duic.nl naar aanleiding van door de gemeente uitgevoerd onderzoek.

De overgrote meerderheid van de meldingen en signalen, 83 procent, ging over zorgverleners, 8 procent over budgethouders en 9 procent over een combinatie van beide partijen. Een melding betreft een vermoeden van onrechtmatig gebruik, een signaal is een 'niet-pluis-gevoel' over een zorgverlener of een pgb-aanvraag waarbij er nog geen concrete aanleiding is om actie te ondernemen. 

Onderzoek

De gemeente is tot dusverre 43 onderzoeken gestart naar aanleiding van de meldingen, waarvan er 27 afgerond zijn. Na deze onderzoeken is al een keer een pgb stopgezet en een betaling geblokkeerd. Ook is er 19 keer geen vervolg gekomen, bijvoorbeeld omdat er te weinig bewijs voor misbruik was.

De gemeenteraad spreekt op 14 september over het pgb.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top