Gastvrijheid

'Meer aandacht nodig voor ondervoeding bij ouderen'

Er moet meer aandacht komen voor ondervoeding in de ouderenzorg. Bewustwording bij ouderen, hun omgeving en mantelzorgers moet er toe leiden dat ondervoeding tijdig wordt herkend. Dat schrijven seniorenorganisatie KBO-PCOB en Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de belangenorganisaties is ondervoeding een serieus probleem in de ouderenzorg, ondanks de toegenomen aandacht en verschillende initiatieven om ondervoeding tegen te gaan. Het probleem speelt in zowel ziekenhuizen, verpleeghuizen als bij de mensen thuis. Met het ouder worden neemt de kans op ondervoeding toe. Dat heeft weer gevolgen voor het herstellend vermogen van het lichaam. Wie ondervoed is, geneest trager en heeft meer kans op complicaties na een operatie.

KBO-PCOB en de Patiëntenfederatie willen dat er meer aandacht komt voor ondervoeding. Dat kan volgens de organisaties door alle kennis die er is beter te delen en door een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk. Zo zouden verschillende onderzoeken aantonen dat opname van meer eiwitten in gangbare voeding kan helpen om medische voeding zo lang mogelijk uit te stellen. Daarnaast wijzen de organisaties in hun brief op ontwikkelingen op het gebied van personalised nutrition en e-health, zoals telemonitoring van het eetpatroon en de voedingsstatus.

De Tweede Kamer houdt op 26 oktober een ronde tafelgesprek over het thema.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top