Tech

Zorginstituut wint ICT-award met toepassing blockchain

Zorginstituut wint ICT-award met toepassing blockchain

Mijn Zorg Log van Zorginstituut Nederland is verkozen tot ICT-project van het jaar in de zorg. Zowel de vakjury van de Computable Awards 2017 als het publiek waren onder de indruk van de toepassing van blockchain-technologie voor de zorg.

Met de Mijn Zorg Log-app kunnen de cliënt, zorgverleners en familie samen een digitaal logboek bijhouden. Ze beschikken daardoor op ieder moment over de actuele informatie. De cliënt bepaalt wie toegang heeft tot de informatie.

Blockchain

In de applicatie wordt voor het eerst blockchain-technologie toegepast in de zorg. Blokchain is een cryptografische internettechnologie die is gebaseerd op een decentraal gedistribueerde database. Dit zorgt er voor dat een blokketen te kraken noch te censureren is. Om die reden is blockchain bij uitstek geschikt voor de opslag en uitwisseling van gevoelige medische informatie. Volgens de betrokkenen is Mijn Zorg Log baanbrekend op het gebied van privacy.

De innovatie kwam voort uit de Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning (IZO). Op één van de IZO-bijeenkomsten, die Zorginstituut Nederland organiseert, ontstond de behoefte om te onderzoeken in hoeverre blockchain toepasbaar is in de zorg. Blockchainspecialist Ledger Leopard ontwikkelde de gecertificeerde blockchaintoepassing in opdracht van het Zorginstituut.

Erkenning

"Een prijs als deze winnen is een erkenning voor onze aanpak", zegt Peter Snaterse van Zorginstituut Nederland. "We hebben er bewust voor gekozen om een concrete oplossing te bouwen met blockchaintechnologie, in plaats een uitvoerig rapport te schrijven over hoe het zou kunnen werken. Op deze manier ondervinden we samen met partijen in de zorg en ondersteuning hoe de zorg eruit kan zien wanneer je blockchain toepast. We maken direct tastbaar wat het kan betekenen."

Op dit moment lopen de voorbereidingen voor een kleinschalige praktijkproef van Mijn Zorg Log om vast te stellen wat blockchain betekent voor de administratieve processen.

Genomineerden

Behalve Mijn Zorg Log waren in de categorie zorg nog vier andere projecten genomineerd voor de Computable Award: de cognitieve aansturing stemcomputer  van UMC Utrecht, Medtronic en Tobii, het dynamisch ambulance management van Ambulances in Flevoland, CWI en Stokhos Emergency Mathematics, de Nijmegen Decision Tool for Chronic Low Back Pain van Sint Maartenskliniek, BKC Media en MRDM/PatientInvolved, en Virtuele Thuiszorg van ’t Gerack, Economic Board Groningen (EBG), MobileCare/Nettie en VodafoneZiggo.

---

Wat zijn nieuwe, inspirerende en bewezen toepassingen van (digitale) zorgtechnologie, die de aanjagers zijn voor verhogen van kwaliteit van zorg en zorgefficiency (kostenbeheersing)? e-Health Convention is innovation in cure, care & technology. Een interactieve congresdag met in totaal zo'n 25 sessies van interviews, presentaties, debatten en een info-lounge met live demo's van innovaties. Kijk hier voor het volledige programma.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top