ACTUEEL

Drinkwater Vlaardingen besmet met E.coli

In het drinkwater van Vlaardingen en van een wijk in Maassluis is woensdag de E.colibacterie, ook bekend als poepbacterie, aangetroffen. Waterbedrijf Evides adviseert 70.000 inwoners de komende drie dagen het kraanwater drie minuten te koken alvorens het drinken of er eten mee bereiden. Het kookadvies geldt ook voor drinkwater voor huisdieren.

E.colibacteriën zijn over het algemeen onschuldig en komen voor in de darmen van iedereen. Maar bepaalde varianten zijn schadelijken kunnen darmklachten en darminfecties veroorzaken. Evides kon niet zeggen welke schadelijke variant in het water is gevonden, maar zegt wel dat het om "hele lage aantallen'' gaat. Het waterbedrijf heeft nog geen signalen ontvangen over mensen die ziek zijn geworden, maar kan niet uitsluiten dat mensen de ongewenste bacterie hebben binnengekregen.

De bacterie werd ontdekt tijdens routineonderzoek. Evides vermoedt dat de bacterie door werkzaamheden in de waterleiding terecht is gekomen. Het is niet duidelijk waar dat precies is gebeurd. Zolang dit onduidelijk is, heeft het bedrijf voorlopig alle geplande onderhoudswerkzaamheden aan het waternet opgeschort. Er blijft wel water uit de kraan komen.

Er zijn enkele typen E. coli die een voedselinfectie veroorzaken. Die kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten. Wie ermee wordt besmet, kan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Besmetting kan worden voorkomen door hygiënisch te werken en vlees goed gaar te bakken. In oktober raakte het kraanwater in Oss besmet met E-coli. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top