ACTUEEL

Amsterdam betaalt eigen risico ggz-behandeling jongeren

De gemeente Amsterdam gaat vanaf 1 december het eigen risico van 385 euro vergoeden voor jongeren die een behandeling voor psychische problemen nodig hebben. De gemeente wil hiermee onderzoeken of jongeren dan minder snel hun behandeling staken, zo meldt het Parool.

De gemeente constateert dat het eigen risico een drempel vormt om een ggz-behandeling voort te zetten. Jonge zorgmijders komen echter op latere leeftijd vaak opnieuw in zorg, maar dan met zwaardere (en duurdere) problemen. Ggz-organisaties rekenden uit dat Amsterdam zo'n 450 jonge zorgmijders heeft.

Ook in de volwassenenpsychiatrie is de drempel van het eigen risico onderwerp van discussie. Psychiaters moeten vaak onwillige, psychotische mensen ervan overtuigen dat ze een behandeling nodig hebben. De mededeling dat die behandeling 385 euro kost werkt averechts, stellen zij.

De pilot in de gemeente Amsterdam duurt een jaar en is een samenwerking met het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam (FBNA), aldus het Parool.


2 Reacties

om een reactie achter te laten

Gertjan Lind

13 november 2017

Ik begrijp dit verhaal niet. Voor jongeren (onder de 18 jaar) is er toch geen eigen risico?

Gertjan Lind

13 november 2017

Ik ben het artikel in het Parool gaan lezen, en het gaat hier om jongeren die ouder dan 18 zijn. Dus officieel geen jongeren, maar jong volwassenen die - en dat probleem bestaat al langer en heeft nog meer problematische facetten - die doordat zij ‘ineens’ 18 worden in een ander regime vallen. Én ze moeten ineens het eigen risico betalen, én er moet een DBC aangevraagd worden bij - vaak - een andere instantie en dus ook een ander hulpverlener. Dit zou wel iets beter in de samenvatting van het artikel kunnen worden gezet.

Top