HRM

Ondernemingsraad wil niet dat De Friesland in Zilveren Kruis opgaat

De ondernemingsraad (OR) van De Friesland Zorgverzekeraar verzet zich tegen de samenvoeging met Zilveren Kruis. Moederconcern Achmea wil de twee samenvoegen uit vooral financiële overwegingen. De OR wil liever zelfstandig blijven en vraag de directie andere opties te onderzoeken. Dat meldt vakblad OR/Net.

Het personeel van De Friesland voerde dinsdag actie tegen het voornemen van Achmea. Circa 400 medewerkers boden de directie van Achmea en directievoorzitter Bert van der Hoek van De Friesland een petitie aan.

De ondernemingsraad vreest dat het centraliseren van de werkzaamheden binnen Zilveren Kruis zal leiden tot verlies van werkgelegenheid bij De Friesland. De OR denkt ook dat het eigen strategisch plan van De Friesland door de fusie zal verwateren. In dat plan heeft de zorgverzekeraar uiteengezet hoe het samen met zorgpartners meer vitaliteit kan brengen in de provincie. De Friesland zou bij een fusie bovendien de zeggenschap over het eigen vermogen van 460 miljoen euro kunnen verliezen.

Vakbonden CNV en FNV steunen het personeel, aldus OR/Net. Volgens Annelies Bontjer, bestuurder van FNV Finance, is het beleid van Achmea de laatste jaren slechts gericht op kostenbesparing.

Achmea heeft bij de aankondiging van de fusie in september aangegeven dat financiële tegenvallers van FBTO Zorg aanleiding zijn tot de samenvoeging, per 1 januari.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top