ACTUEEL

'Meten medicijn in bloed kan overbehandeling reuma voorkomen'

Door de hoeveelheid medicijn in het bloed te meten, kan overbehandeling van reumapatiënten met biologische medicijnen worden voorkomen. De standaarddosering van het middel adalimumab is voor een groot deel van de reumapatiënten te hoog, zo blijkt uit onderzoek van centrum voor revalidatie en reumatologie Reade in Amsterdam.

Reumapatiënten kunnen baat hebben bij behandeling met biologische medicijnen zoals adalimumab wanneer standaard reumamedicatie onvoldoende werkt. Het zijn echter dure geneesmiddelen die bovendien bijwerkingen kunnen geven. "Iedere patiënt start de behandeling met dezelfde dosering, maar de hoeveelheid medicijn die in het bloed overblijft is heel verschillend tussen patiënten", zegt onderzoeker Merel l’Ami. Behandeling met de standaarddosering, waarvan de kosten jaarlijks rond de 15 duizend euro per patiënt liggen, is volgens haar daarom niet logisch.

Reumapatiënten bij wie een grotere hoeveelheid medicijn in het bloed is gemeten, reageren niet beter op het medicijn dan patiënten met normale hoeveelheden in het bloed, zo bleek uit eerder onderzoek. l’Ami: "Gezien de kans op bijwerkingen en de hoge medicijnkosten, wilden we onderzoeken of patiënten met hoge medicijnspiegels ook daadwerkelijk minder medicijn kunnen gebruiken."

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de gemiddelde ziekteactiviteit stabiel blijft bij zowel reumapatiënten met een hoge medicijnspiegel als de groep die minder vaak ging injecteren. Ook het aantal patiënten met een toegenomen ziekteactiviteit was in beide groepen gelijk. "Dit onderzoek toont dat patiënten met reumatoïde artritis, met een hoge medicijnspiegel, veilig de injectie een week kunnen uitstellen. Daarmee gaat de dosis met een derde omlaag", aldus l’Ami.

Overbehandeling

Volgens l’Ami is het meten van de medicijnspiegel een goedkope manier om overbehandeling te voorkomen. "Zeker als je bedenkt dat 5 duizend euro aan medicijnkosten per persoon per jaar kan worden bespaard." De onderzoeker denkt dat momenteel tot wel 70 procent van de reumapatiënten die het middel gebruiken te hoge medicijnspiegels heeft. "We willen een algoritme ontwikkelen waarbij de dosisverlaging bij iedere patiënt individueel bepaald wordt, afhankelijk van de medicijnspiegel."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top