ACTUEEL

Ziekenhuizen werken samen in Regionaal Oncologienetwerk West

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Alrijne Zorggroep, het Groene Hart Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en de Reinier Haga Groep (RHG) hebben zich verenigd in het Regionaal Oncologienetwerk West. Het samenwerkingsverband is op 12 december van start gegaan.

De samenwerking moet zorgen voor meer uitwisseling van kennis en expertise tussen de ziekenhuizen. Dat moet leiden tot de beste en gelijkwaardige oncologische zorg in ieder deelnemend ziekenhuis. Daarnaast is het streven om specifieke onderdelen van een zorgtraject in de toekomst op één plek binnen het netwerk te laten plaatsvinden. Daar komen dan de beste specialisten uit de regio samen, bijvoorbeeld voor de operatie van een zeldzame tumor.

Patiënten merken vooralsnog niets van het Regionaal Oncologienetwerk West en eigenlijk moet dat ook zo blijven, zegt Guy Peeters, onafhankelijk voorzitter van het bestuurlijk overleg van het netwerk. "Voor een patiënt met kanker moet iedere voordeur de juiste voordeur zijn. Welk ziekenhuis in de regio je ook binnenloopt, het moet vanzelfsprekend zijn dat je de best mogelijke behandeling krijgt. Daar wil je als patiënt niet over na hoeven denken. Het Regionaal Oncologienetwerk West zorgt hiervoor door achter de schermen alles goed te regelen."

Het goed organiseren van de zorg begint volgens de netwerkpartners bij de oncologische specialisten van de ziekenhuizen in de regio. Zij brengen voor hun vakgebied in kaart welke behoeften er zijn en waar de kwaliteit nog verder verbeterd kan worden. Het Regionaal Oncologienetwerk West ontwikkelt vervolgens op basis van die bevindingen gezamenlijk beleid. Belangrijk daarbij zijn eenduidige behandelprotocollen, gezamenlijke zorgpaden, regionale multidisciplinaire overleggen, heldere door- en terugverwijzing en goede processen, met actieve betrokkenheid van patiënten.

Netwerken

De ziekenhuizen in de regio West werken al samen in verschillende netwerken en samenwerkingsverbanden. Corrie Marijnen, voorzitter van het overleg tussen de oncologiecommissies van de ziekenhuizen: "Patiënten met gevorderde eierstokkanker worden binnen onze regio al in gespecialiseerde ziekenhuizen geopereerd, terwijl de voor- en nabehandelingen grotendeels plaatsvinden in het eigen vertrouwde ziekenhuis door lokale multidisciplinaire teams. En ook voor bijvoorbeeld darmkanker en huidkanker wordt door sommige partners al gewerkt met één gespecialiseerd team van artsen en verpleegkundigen uit verschillende ziekenhuizen."

Het Regionaal Oncologienetwerk West is de volgende stap in de regionale samenwerking, waarbij de ziekenhuizen gezamenlijk verder kijken naar mogelijkheden om de kwaliteit van zorg naar een hoger niveau te tillen. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top