ACTUEEL

Weefselbanken Euro Tissue Bank en BISLIFE fuseren

Twee grote Nederlandse donorweefselbanken gaan fuseren. Op 1 januari 2018 gaan de Euro Tissue Bank in Beverwijk en BISLIFE in Leiden verder als ETB-BISLIFE. Door de fusie ontstaat een nonprofitorganisatie die bijna alle in Nederland toegepaste donorweefseltypen uitneemt, opslaat, bewerkt en distribueert.

Euro Tissue Bank bewaart gedoneerde huid-, oog-, hart- en vaatweefsels. BISLIFE bewaart bot-, kraakbeen- en peesweefsels. 

Met de fusie willen de twee weefselbanken de uitname, de opslag en het gebruik van gedoneerd menselijk weefsel in Nederland verder optimaliseren, zo melden zij. De samenwerking biedt volgens de organisaties schaalvoordelen in de hele keten, van de uitname van weefsel bij overleden donoren tot en met de levering van weefselproducten aan ziekenhuizen.

De nieuwe organisatie gaat onder meer teams opleiden die tijdens een operatie alle gedoneerde weefsel gaan uitnemen. "Dat past binnen plannen van de overheid om, op advies van de Gezondheidsraad, één organisatie in Nederland weefsels te laten uitnemen", aldus de partijen. Ook gaat de nieuwe organisatie zich richten op het delen van gespecialiseerde kennis en onderzoek naar nieuwe technieken in het gebruik van bijvoorbeeld huid, hoornvliezen, hartkleppen, bot- en peesweefsel.

De fusiepartners zijn van plan alle faciliteiten op termijn op één locatie te huisvesten. Zij onderzoeken nog waar en wanneer dat het best kan gebeuren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top