Tech

Radboudumc en CZ willen innovaties sneller bij patiënt krijgen

Het Radboudumc en zorgverzekeraar CZ zijn een samenwerking gestart gericht op het ontwikkelen van technologische innovaties. Ook willen zij er samen voor zorgen dat die innovaties sneller hun weg vinden naar de patiënt.

De partijen werken onder meer samen aan een e-health-programma voor patiënten met hartfalen. Patiënten maken daarbij naast telemonitoring gebruik van een e-learning-programma met chatbots en artificial intelligence. Ook krijgen zij een leefstijlprogramma aangeboden. Uitgangspunt is dat de patiënt alleen nog naar de hartfalenpoli komt als dat nodig is. 

Ook gaan Radboudumc en CZ samenwerken in de ontwikkeling van een gepersonaliseerde keuzehulp voor de oudere patiënt met kanker en een op de patiënt toegespitst advies voor de arts. Dit moet de gezamenlijke besluitvorming verbeteren.

"Bij innovaties gaat het veel te vaak alleen over technologie", zegt Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ. "In deze alliantie gaat het er om dat technologie als middel ingezet wordt om de patiënten beter te begeleiden naar de beste uitkomsten. De keuzehulpen moeten ervoor zorgen dat de arts en de patiënt echt samen beslissingen kunnen nemen, waarbij de technologische innovatie zowel de arts als patiënt helpt om het beste inzicht te krijgen in de unieke situatie van de patiënt."

Leon van Halder, bestuursvoorzitter Radboudumc: "Binnen het Radboudumc zijn we ervan overtuigd dat de combinatie van innovaties en persoonsgerichte zorg de toekomst is. Met de start van deze projecten combineren we de mogelijkheden van technologische innovaties en de zorg voor de patiënt." 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

PJM van Loon

31 december 2017

Innovaties?? Overal wordt het wiel opnieuw uitgevonden in ontelbare richtinkjes, voor ieder etiket een baaierd aan gadgets, Apps, sophisticated imaging inzetten is heel duur en bovendien ineffectief. Het remt de almaar stijgende incidenties niet af en brengt zwaarbevochten ( schijn)curatie. Maar de kracht van de Geneeskunde: snappen waarom de mens aan zoveel lifestylediseases ten gronde gaat, wordt niet meer met de basale technieken, die de dokter ter beschikking staan, opgepakt: goed luisteren, goed kijken, ook achter de patient en met de meest behapbare adviezen uit de Gezondheidsleer primair benaderdd: zorgen dat de voeding klopt en zorgen, dat het houding en bewegen weer gezond zijn.

Top