ACTUEEL

Thuishulp Monique B. krijgt levenslang voor moord

Thuiszorgmedewerkster Monique B. draait levenslang de gevangenis in voor het met meer dan vijftig messteken doden van een 78-jarige vrouw die ze moest verzorgen. B. heeft het slachtoffer opzettelijk van het leven beroofd, zo oordeelt de rechtbank in Den Haag dinsdag.

Kans op herhaling

Het Openbaar Ministerie (OM) had achttien jaar cel geëist tegen de 38-jarige B. De rechter heeft tot een hogere straf besloten, omdat de verdachte alle medewerking, onder meer aan een psychologisch onderzoek, heeft geweigerd. De rechtbank vreest daarom voor herhaling als de verdachte na een tijdelijke straf weer op vrije voeten zou komen. Bij levenslang is dit niet het geval, want in Nederland betekent levenslang dat een veroordeelde in principe voor altijd achter de tralies blijft.

Veiligheid maatschappij

De houding van B. maakte het onmogelijk informatie te verkrijgen over haar psychische gesteldheid. De rechter refereerde aan een uitspraak van de verdachte "als ik iets niet wil, krijg je het er ook niet uit". Daarom moet er volgens de rechter vanuit worden gegaan dat de moord volledig aan B. toe te rekenen is en zou een tijdelijke gevangenisstraf onvoldoende recht doen aan de veiligheid van de maatschappij. "De verdachte moet in staat worden geacht nogmaals een dergelijk feit te plegen", aldus de rechter.

Bewijsmateriaal

De bejaarde vrouw werd op 6 maart vorig jaar gedood in haar woning in Den Haag. B. heeft steeds ontkend, maar het OM droeg veel bewijs aan zoals DNA-sporen en geluidsopnamen waarop B. zegt: “Ik raakte in paniek toen zij mij betrapte”. B. zou uit zijn geweest op geld of een bankpasje van het slachtoffer.

Levenslang

Het is de eerste keer in 2010 dat een rechter levenslang opgelegd. Met de veroordeling komt het aantal personen dat in Nederland een levenslange straf uitzit op 37. Het zijn 35 mannen en twee vrouwen. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top