ACTUEEL

Antoni van Leeuwenhoek doet aangifte tegen tabaksproducenten

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) doet als eerste ziekenhuis in Nederland aangifte in de lopende strafzaak tegen de tabaksproducenten. Met de aangifte vraagt het AVL aan het Openbaar Ministerie (OM) om stappen te ondernemen tegen de tabaksproducenten.

Het AVL sluit zich aan bij de zaak van strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq, die vandaag de aangifte formeel indient bij het OM in Amsterdam. Namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten heeft Ficq aangifte gedaan in 2016 tegen de vier grootste tabaksfabrikanten die in Nederland actief zijn. Het gaat daarbij om zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte.

Ficq is "erg blij" met deze stap van het ziekenhuis. "Je bent niet alleen een goede arts als je patiënten goed behandelt, maar ook als je een preventieve, voorlichtende taak ziet. Deze stap van het AVL helpt hierin enorm. De tabaksindustrie moet gestopt worden. Zeker als je weet dat de industrie nu kwetsbare mensen in de derde wereld massaal aan het roken probeert te krijgen. Ik vind dat onwaarschijnlijk misdadig."

Verslaafd maken

René Medema, voorzitter van de raad van bestuur van het AVL, zegt in een persverklaring: "Iedere dag doen we er bij ons alles aan om patiënten met kanker de allerbeste zorg te geven. Onze onderzoekers en onze behandelaars zoeken continu naar oplossingen van het kankerprobleem en de beste behandeling voor al hun patiënten. Tegelijkertijd zien we de tabaksproducenten willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret".

Hij wijst erop dat maar liefst 30 procent van alle kankerpatiënten de ziekte krijgt door roken. "Veel mensen realiseren zich nog steeds niet voldoende dat twee van de drie rokers aan de gevolgen van tabak ook daadwerkelijk overlijdt. Een kwart van hen al voor hun pensioen. Roken is ook van invloed op het ontstaan van o.a. chronische ziektes zoals COPD, hart –en hersenfalen. Het risico op bijvoorbeeld een hartinfarct is drie tot zes keer zo hoog."

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De doelstelling van het Amsterdamse ziekenhuis en onderzoeksinstituut is om de ziekte kanker te doorgronden en de behandeling ervan te verbeteren. "Het kan dan niet zo zijn dat dit niet wordt gehaald en doorkruist wordt door tabaksproducenten. Vanuit onze missie enerzijds, de eed die onze artsen hebben afgelegd anderzijds en de maatschappelijke verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt, vinden dat we in moeten grijpen. Door nu als eerste aangifte te doen hopen we dat vele andere artsen, ziekenhuizen en/of onderzoeksinstellingen onze stap zullen volgen."

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) geeft gehoor aan de oproep van het AVL en sluit zich aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG meldt op Radio1 dat zijn ziekenhuis wat hem betreft voornemens is dat te doen. Hij hoopt zelfs dat alle universitair medische centra zich erbij voegen en wil dat volgende week voorstellen op een bestuursvergadering van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. (Skipr/ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top