Finance

'Prijs Spinraza moet zeker 85 procent lager'

Het medicijn Spinraza tegen de zeer ernstige spierziekte SMA moet niet in het basispakket komen, tenzij de prijs met zeker 85 procent omlaag gaat. Dat adviseert het Zorginstituut aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

Spinraza is het eerste middel dat beschikbaar komt voor de ziekte SMA. Daarom vindt het Zorginstituut dat het medicijn in beginsel zo snel mogelijk beschikbaar zou moeten komen.

SMA (spinale musculaire atrofie) is een ernstige, progressieve aandoening van zenuwen en spieren die bij zowel kinderen als volwassenen voorkomt. Elk verlies van functies is definitief, want als zenuwen eenmaal zijn afgestorven, is herstel niet meer mogelijk.

De huidige prijs van Spinraza is per patiënt in het eerste jaar van behandeling circa 480.000 euro. Daarna kost behandeling circa 240.00 euro per jaar. Over het geneesmiddel ontstond eind januari politieke ophef nadat bekend werd dat producent Biogen in 2017 een miljardenwinst had geboekt, mede te danken aan de gestegen verkoop van Spinraza. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top